czwartek, 29 maja 2014

Metka cebulowa

Świetny, bardzo prosty przepis znaleziony na stronie Wyroby Domowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju metki, ale jak zwykle,  te ze sklepów, nie zawsze są smaczne. Taką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja w sam raz. I po co kupować metkę ? 




Składniki:
1 kg boczku, raczej chudego
sól 20g/kg
pieprz 1,5g/kg
majeranek wg smaku
cebula prażona 10g/kg

Osłonki białkowe średnicy 55 mm - 2 x po ok 25 cm ( w tym zapas na zawiązanie końców)

przygotowanie
Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić  osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
I to wszystko. Smacznego!

Uwagi: Poza podaną ilością soli, która moim zdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna!







13 komentarzy:

  1. Boczek powinien być wędzony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam zgodnie z przepisem, zresztą metki które pamiętam były raczej z surowego boczku. Natomiast taka z wędzonego może być bardzo smaczna - spróbuję zrobić , dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Prawdziwa metka jest tylko z boczku surowego...Z wedzonego to juz nie bedzie metka tylko smarowidło.Apropo soli.. Chyba lepsza bedzie peklowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarowidło też może być smaczne. A co do soli to fakt - i kolor i pewnie konserwuje lepiej :)

      Usuń
    2. Nie prawda !! nie nalezy dodawac zbyt duzo do surowych wyrobów peklo soli, ewentualnie doslownie 2/5 w stosunku do soli, ze wzgledu na azotyny

      Usuń
    3. Dziękuję za zwrócenie uwagi, fakt z peklosolą trzeba uważać. Pozdrawiam

      Usuń
    4. cukier też pekluje

      Usuń
    5. Tylko czy słodka metka to jest to, co Tygrysy lubią najbardziej ? Pozdrawiam

      Usuń
  3. Surowy boczek wtranżalać ?? Nigdy.Tylko wędzony !
    Jan Wędzony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Z wędzonego na pewno jest smaczny, pozdrawiam

      Usuń
  4. Muszę to zrobić kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam