wtorek, 13 maja 2014

Krewetki grillowane z rozmarynem i czosnkiem

Bardzo smaczny sposób na krewetki. W przepisie oryginalnym (tutaj) wykorzystano duże krewetki (ok 20 na 1 kg) Ja miałam nieco mniejsze, nie robiłam niestety krewetek na grillu - pogoda nie dopisała - tylko na patelni grillowej. Zrezygnowałam więc z nadziewania krewetek na patyczki szaszłykowe. Mam nadzieję, że uda mi się  zrobić je też na tradycyjnym grillu, ale to następnym razem. Przepis podaję oryginalny, ale uważam że znakomicie sprawdził się  po zamianie krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej.




składniki
1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka grubej soli morskiej
2 łyżki  świeżych igiełek rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji
3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania krewetek
16 dużych, surowych, nieobranych krewetek (użyłam 1 kg 30 - 40/kg)
cztery długie patyczki szaszłykowe
cytryna pokrojona w ćwiartki do podania

przygotowanie
Czosnek obrać i posiekać. Rozgnieść z solą  w dużej misce. Wymieszać z posiekanym rozmarynem i oliwą, dodać krewetki, wymieszać. Pozostawić, przykryte w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Rozgrzać grill. Umieścić  4 krewetki na każdym patyczku. Posmarować olejem. Grillować krewetki na posmarowanej oliwą kratce przez 3 do 4 minut z każdej strony lub do czasu aż zrobią się  różowe. Smacznego!
Uwagi: Jeżeli chcemy zrobić te krewetki w domu na patelni, najlepiej użyć patelni grillowej. Układałam krewetki w jednej warstwie i po 3 minutach odwracałam. Wyszły pyszne.








2 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie ;) Czosnek i krewetki, świetne połączenie. Wieczorem zabieram się za przygotowanie tych pyszotek. Miłego popołudnia ;)


    wmrokudostrzegamblask.blgspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakowały - pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam