czwartek, 22 maja 2014

Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango

Pyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.
Przepis znalazłam tutaj





składniki
500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu
2 lub 3 średnie ziemniaki
1 por (biała część)
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
Olej do smażenia sól


przygotowanie
Jeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy i ziemniaki i kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy mięsa z rosołu, ugotować same ziemniaki. Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce.


Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu  nożem) posiekać cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Dodać do  mieszaniny z ziemniaków i kurczaka.

Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować  małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. 

W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i  smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową  i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.

Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam