środa, 7 maja 2014

Guacamole - przepis baza

Błyskawiczna do zrobienia pasta z awokado. Bardzo smaczna, mimo tak skromnej  ilości składników. To właściwie taki przepis baza. Dodając oliwę, chili lub inne składniki, otrzymamy różne smaczne odmiany guacamole. Świetna pasta na majowe, ciepłe wieczory ogrodowe. Oby tylko przyszły!
Awokado musi być w pełni dojrzałe, skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od owocu. Niestety w sprzedaży często są owoce twarde. Musimy poczekać by awokado dojrzało. Odkładamy awokado w ciepłe miejsce i czekamy, aż dojrzeje, lub, aby proces przyspieszyć, pakujemy owoc w gazetę lub, jeszcze lepiej,  do papierowej torby razem z bananami, czy jabłkami i po dwóch dniach wyjmujemy gotowy do jedzenia okaz.  Jabłka, banany, a także morele, brzoskwinie i pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie.
Przepis oryginalny tutaj


składniki
2 dojrzałe awokado
cytryna do skropienia
2 łyżki drobno posiekanej białej  cebuli
3 łyżki grubo posiekanej kolendry 
1 limonka - sok wyciśnięty
gruba sól morska

przygotowanie
Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną,  rozgnieść widelcem  - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą. Przeciąć limonkę na pół i wycisnąć  sok do smaku. Doprawić guacamole do smaku solą. Smacznego!

Uwagi: Anonimowy Gość, słusznie zwrócił mi uwagę na małą ilość informacji na temat awokado. Uzupełniam.







11 komentarzy:

  1. dodaj dobra kobieto, że awokado musi poleżeć "dla miękkości w "papierowej torebce w domu, bo pestka nie odejdzie, miąższ itd....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Buuu!!!Przecież to nie ja!!!!!!Tak sobie pomyślałam, że o mnie pomyślisz i stąd mój komentarz niżej.

      Usuń
    3. ha ha ha! nieszkodzi, a uwaga była cenna!

      Usuń
    4. Do Anonimowego ! masz rację :) uzupełnię, dzięki!

      Usuń
  2. Ewa. To nie ja ci dowaliłam z tą "torebką". Wiadomo przecież, że jak coś się robi z awokado to musi to być miękki, dojrzały owoc. Wtedy pestka odchodzi itd...A tak w ogóle, to do czego pasuje ta pasta, jakoś nie mam pomysłu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guacamole dobre np w tortillach, z chipsami itp, i np jako dodatek do mięsa smażonego mielonego lub w kawałkach z grilla zwłaszcza na sposob meksykanski.

      Usuń
  3. khmmm, - na blogi, konkretnie kulinarne, NAJCZEŚNIEJ wchodzą - i co tu gadać uczą się - młode, niedoświadczone, chyba, że z założenia TEN blog jest dla tzw wyjadaczy w temacie, a młode potrafią odgrzewać ziemniaki w wodzie., a makaron wrzucać do zimnej wody. może trzeba rozszerzyć perspektywę obserwacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebym to ja jeszcze wiedziała czy to ten sam Anonimowy czy jeszcze jeden taki dociekliwy, byłoby znacznie przyjemniej - pozdrawiam

      Usuń
  4. ależ jest przyjemnie, ....tak ten sam, i onże doszedł do wniosku, że delikatnie zauważalna nerwowość powyżej .... chyba przez to, że dzisiaj od samego rana zbierało się i zbierało na pompę , a wtedy kobiety ( bo anonimowy też jest takąż) cokolwiek nerwowe bywają ;);) gratuluję pracowitości i pomysłów, no i fajnych fotek, a propo`s :z czym można pastę z awokado; pytanie powinno brzmieć : a z czym nie można? - - pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ żadnej nerwowości :) A z czym można? Powyżej. No i na tostach zawsze! A z czym nie można ?- no, tu mam problem bo lubimy różne połączenia i zakazywanie byłoby nie na miejscu . Pozdrawiam i za miłe słowa dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam