wtorek, 1 kwietnia 2014

Zupa z selera naciowego

Pyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! 
Na podstawie przepisu z tej strony.




składniki
25 g masła
5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć
140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
1 por, pokrojony (biała część)
700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka)
1 liść laurowy
300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
szczypiorek i płatki chili do posypania

przygotowanie
Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .
Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy .
Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.
Podgrzać i  dodać mleko ( jeśli używamy). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nalać zupę do talerzy, przybrać listkami selera, posypać szczypiorkiem i płatkami chili. 
Można podać z gorącymi grzankami posmarowanymi czosnkiem. Smacznego!
Uwagi: Nie dodawałam mleka, mimo to zupa była sycąca.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam