wtorek, 22 kwietnia 2014

Sałatka z jajek z rzodkiewkami i ogórkiem

Smakowita, wiosenna sałatka. Jajka, rzodkiewki, ogórki i dużo ziół. Najlepsze będą chrupiące ogórki małosolne, ale można je zastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji.




Składniki
4 jajka ugotowane na twardo
4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie)
2 ogórki małosolne lub kiszone
8 rzodkiewek
1 szalotka
kilka kaparów
spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp)
sos
2 duże łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
trochę śmietany  (dałam 2 łyżki słodkiej 30%)
oliwa z oliwek
sól pieprz
przygotowanie
Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki  - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną .  Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! 






7 komentarzy:

  1. Dzięki za świetny pomysł na kolację;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka jest przepyszna, lekka ale sycąca, do tego ładnie wiosennie wygląda. Bardzo udany przepis, Beatko!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, właśnie zrobiłam podobną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest całkiem smaczna, prawda? Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam