piątek, 25 kwietnia 2014

Sałatka z buraków, sera koziego i jabłek

Jeżeli zdecydujemy się użyć gotowanych buraczków ze sklepu, będzie to faktycznie danie w pięć minut. Buraczki możemy też upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Kozi serek buraczki i jabłko to naprawdę zestawienie warte polecenia.  Z podanej ilości składników wychodzi duża porcja, sądzę, że dla większej ilości osób niż podana w przepisie.
Przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut"





składniki (4 porcje)
500 g buraków pieczonych lub opakowanie kupionych gotowanych
1 jabłko
trochę soku z cytryny
100 g pokruszonego koziego sera
50 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
sos winegret
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki oliwy
sól morska, czarny pieprz

przygotowanie
połączyć i ubić składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem
pokroić buraczki w półplasterki lub ćwiartki. podzielić na ćwiartki jabłko, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozłożyć buraki i jabłka na talerzach lub półmisku. Posypać serem i orzechami laskowymi. Skropić winigretem i natychmiast podawać. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam