poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Pieczone skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i koperkiem

Bardzo dobra przekąska. Może odrobinę kłopotliwa w przygotowaniu, ale warto zrobić bo smaczne i świetne do podgryzania. Przepis ze strony Reader's Digest




składniki
8 małych ziemniaków do pieczenia (zbliżonej wielkości)
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól i pieprz
1 łyżka masła
125 g wędzonego łososia
1 łyżka soku z cytryny
ok 160 g  gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana)
1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
małe gałązki koperku do dekoracji

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 205 st C Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce  - tak podobno szybciej się upieką -  posmarować skórę ziemniaków olejem, posypać solą. Ułożyć na blasze  i piec ok 1 godziny  - do miękkości .
Zdjąć ziemniaki ze szpikulców szaszłykowych i przekroić  wzdłuż na pół. Łyżeczką usunąć część miąższu , pozostawiając warstwę ziemniaków przy skórce o grubości około 1 cm. Następnie każdą połówkę przeciąć ponownie wzdłuż na pół. Ułożyć poprzecinane ziemniaki na blaszce, skórką do góry.
Roztopić masło z pozostałą oliwą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować tą mieszanką skórki ziemniaków, wstawić  do piekarnika i piec przez kolejne 12-15 minut, aż będą  złociste i chrupiące.

W międzyczasie  pociąć wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z sokiem z cytryny . Wymieszać jogurt ( lub serek i śmietanę ), kapary i posiekany koperek.
Upieczone ziemniaki lekko przestudzić -  1-2 minuty , a następnie do każdego nałożyć łyżkę jogurtu,(lub mieszaninę serka) na wierzch położyć paski łososia i posypać koperkiem. Podawać ciepłe. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam