składniki (na 1 słoik)
pęczek rzodkiewek
3 duże ząbki czosnku
mały pęczek koperku lub koper
kawałek chrzanu
parę ziarenek pieprzu
parę ziarenek pieprzu
sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody
Przygotowanie
Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ).
Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można jeść. Smacznego!
Od dawna "chodził mi po glowie" pomysł, aby zrobić takie rzodkiewki. Jestem ciekawa jak smakują, i na pewno zrobię, żeby sprawdzić, szukam też innych ciekawych inspiracji na przetwory. Pozdrawiam serdrcznie.
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, mało kłopotliwe a inne. Polecam kalafiory kiszone - są świetne!
UsuńMoże to i dobre ale wole kotlet :-) .pozdrowienia Beatko ! Piotrek p.;-)
OdpowiedzUsuńBo to nie zamiast a do kotleta. ;>
UsuńBo to nie zamiast a do kotleta. ;>
UsuńDo kotleta jak znalazł ;)
Usuń