poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki. Natknęłam się na przepis gdzieś w internecie. Wyglądały pięknie, więc postanowiłam sprawdzić jak smakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!




składniki (na 1 słoik)
pęczek rzodkiewek
3 duże ząbki czosnku 
mały pęczek koperku lub koper
kawałek chrzanu
parę ziarenek pieprzu
sól kamienna do przetworów niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wody

Przygotowanie 
Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ).
Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki. Słoika  nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można jeść. Smacznego!   







6 komentarzy:

  1. Od dawna "chodził mi po glowie" pomysł, aby zrobić takie rzodkiewki. Jestem ciekawa jak smakują, i na pewno zrobię, żeby sprawdzić, szukam też innych ciekawych inspiracji na przetwory. Pozdrawiam serdrcznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić, mało kłopotliwe a inne. Polecam kalafiory kiszone - są świetne!

      Usuń
  2. Może to i dobre ale wole kotlet :-) .pozdrowienia Beatko ! Piotrek p.;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to nie zamiast a do kotleta. ;>

      Usuń
    2. Bo to nie zamiast a do kotleta. ;>

      Usuń
    3. Do kotleta jak znalazł ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam