czwartek, 3 kwietnia 2014

Jajka faszerowane z szynką - klasyka

Zupełnie smaczny twór, który powstał w dawnych czasach po to, aby zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie.  Faszerowane w ten sposób jaja polecam, jest to na prawdę dobry pomysł na szynkę, gdy nieco nam się już znudzi .




składniki
6 jajek
ok 100 g szynki wędzonej
3 spore łyżki majonezu
łyżeczka chrzanu
sól, pieprz, papryka do smaku

przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę zmielić w blenderze. Do miski włożyć szynkę, żółtka, dodać majonez, chrzan, ewentualnie trochę oliwy. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać dowolnie - ziołami, papryką, kaparami. Smacznego!









4 komentarze:

  1. Ewa. A ja robię takie jajka z pieczarkami. Drobno pokrojone pieczarki podduszam na masełku, odcedzam, dodaje do żółtek, do tego majonez, pieprz, sól.Mozna dodać szczypiorek jak ktoś lubi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna klasyka :) Często takie robię, tylko bez dodatku chrzanu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię różnie, czasem z chrzanem, czasem z musztardą , a czasem sam majonez - zależy co w duszy gra i w lodówce zalega :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam