niedziela, 6 kwietnia 2014

Jajka faszerowane z pieczarkami

Kolejny klasyczny przepis na faszerowane jajka. Tym razem pieczarkami. Można użyć brązowych pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie smacznie. 




składniki
4 jajka
ok 8 średniej wielkości pieczarek - drobno posiekanych
1/2 cebuli  - drobno pokrojonej
garść pietruszki
3 spore łyżki majonezu
sól, pieprz, papryka w płatkach do smaku

przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Posiekaną cebule przesmażyć na maśle, dodać pieczarki, posolić i smażyć na sporym ogniu, tak aby pieczarki nie puściły za dużo wody. Przestudzić. Pietruszkę  drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać pieczarki majonez, pietruszkę. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam