piątek, 28 marca 2014

Zupa z porów

Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!




składniki
150 g porów (białe części)
100 g ziemniaków
100 ml śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka masła
1500 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
szczypiorek do podania

przygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego!





3 komentarze:

  1. uwielbiam taką zupkę, ale ja czasami podbijam smak brendy :) , a czasami zagryzam obrumienionymi jak frytki kawałeczkami selera, które koloruję chili, żeby nie było zbyt blado , ......... a czasami wrzucam do zupy małe pulpeciki cielęco-wieprzowe, w których jest trochę parmezanu, - to jest wersja maxi czyli dla tych bardzo głodnych.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wersja dla pracowitych - smaczna !

      Usuń
    2. chyba tak można powiedzieć, ale ja mieszam teraz w garach od czasu do czasu, a zawsze lubiłam, więc jak się dorwę .....
      - fajnie się czyta ( motywująco ) i masz zacięcie do fotek, pozdrawiam M.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam