piątek, 21 marca 2014

Tiramisu

Deser, który zapewne wszyscy znają. Może nieco już oklepany, ale ponieważ on po prostu nie może się nie udać,  więc warto go mieć  w zanadrzu. Dlatego podaję. Robiłam na podstawie przepisu z książki "Smaki świata Włochy" autor Linda Doeser.




 składniki ( 6 -8 porcji)
2 jajka, oddzielone żółtka od białek, + dwa żółtka dodatkowo
100 g cukru
5 kropli aromatu waniliowego 
500 g serka mascarpone
175 ml mocnej kawy espresso
125 ml rumu lub brandy
24 biszkopty "języczki"
2 łyżki kakao
2 łyżki startej czekolady (opcjonalnie)


przygotowanie

4 żółtka, cukier i aromat waniliowy wymieszać w żaroodpornej misce, umieścić  na garnku z gotującą się wodą. (najwygodniej miseczkę ustawić na sitku a sitko oprzeć na garnku z wodą). Ubijać na sztywno mikserem lub trzepaczką. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, ubijając od czasu do czasu, aby górna warstwa nie zastygła. Do przestudzonej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą.
w odpowiednim wielkością do moczenia biszkoptów naczyniu, połączyć kawę z rumem. Moczyć kolejno biszkopty i układać na spodzie salaterki. 1/3 kremu wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, przykryć kremem, wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypać kakao i ewentualnie czekoladą . Smacznego!
Uwagi. To duża porcja, na 4 osoby spokojnie wystarczy połowa.  Dałam mniej cukru, robiłam w jednym naczyniu, ale można też zrobić małe porcje indywidualne. Zamiast aromatu waniliowego dałam cukier waniliowy. 











4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam