czwartek, 13 marca 2014

"Tatar" z łososia wędzonego

"Tatar" lub sałatka - nie ważne jak nazwiemy to danie z łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam......



Składniki
150 g wędzonego na zimno łososia
½  - 1 szalotka
1 - 2 łyżeczki kaparów
łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy
sok z cytryny, do smaku
½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggi
czarny pieprz

przygotowanie
Łososia, cebulę  pokroić na drobną kostkę. Kapary posiekać,ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać koperek, doprawić oliwą, sosem sojowym sokiem z cytryny i pieprzem. Podawać na grzankach z bagietki. Smacznego!









7 komentarzy:

  1. Uwielbiam to. Pyszny tatar. Można też go zrobić z surowego łososia, jest równie dobry. Tylko łosoś musi być świeżutki, z pewnego źródła.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z racji braku dużej wody z łososiami w okolicy, przed surowym się wzbraniam :)

      Usuń
  2. Nam najbardziej smakuje bez kaparów i oliwy natomiast doprawiony nie tylko sokiem z cytryny ale również sokiem z pomarańczy i podawany z cząstkami pomarańczy i winogronami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja kapary i oliwę uwielbiam :) A te tatarki to można różnie doprawiać

      Usuń
  3. z łososia to mój ulubiony tatar! ale bym zjadła Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa. Wczoraj ten właśnie tatar zrobił furorę na przyjeciu u mnie. Był prze-pysz-ny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam