piątek, 7 marca 2014

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą.



składniki 
ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)
na spód:
250 g mąki (pszennej tortowej)
150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)

nadzienie
150 g szpinaku baby
200 - 250 g mozzarelli
2 łyżki tartego sera typu parmezan
1 jajko
sól. pieprz

przygotowanie
przygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisem
Opłukany i osączony szpinak posiekać na drobne kawałki  - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego!







2 komentarze:

  1. Witam serdecznie. Bardzo lubię tarty szczególnie te ze szpinakiem. Wspaniały przepis i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Ona mocno szpinakowa więc zdecydowanie dla miłośników szpinaku. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam