niedziela, 2 marca 2014

Puree z zielonego grochu

Świetny dodatek do golonki. 




składniki
szklanka zielonego  łuskanego grochu
3 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
sól
pieprz

przygotowanie
Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. .Groch namoczyć przez godzinę ( nie jest to konieczne). Wylać wodę z moczenia grochu. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować do miękkości ( 40 min) . Odcedzić, dodać posiekne lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, dolać trochę oliwy, wymieszać. Przy pomocy blendera zetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba, dolać oliwy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam