wtorek, 4 marca 2014

Placuszki z pieczarek

Smaczne kotleciki z pieczarek. Przepis wypatrzyłam na blogu Lawendowy Dom. Wyglądały taki wiosennie, że musiałam je jak najszybciej zrobić. Miałam wszystkie składniki, a zamiast pietruszki i bułki dałam swoją mieszankę z tego przepisu. Pasowała idealnie.


składniki
150 g pieczarek
1 mała cebula
4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)
pęczek natki pietruszki posiekanej
sól
pieprz
3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia
olej do smażenia
przygotowanie
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 6 minut, zestawić z ognia. Jajka i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Ostatnio robiłam bardzo podobne, przepyszne są :DD

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki łatwe do zrobienia, z suróweczką smakowały wszystkim. Świetny przepis! Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę, zwłaszcza że u Ciebie mięsożercy!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam