czwartek, 27 marca 2014

Makaron zapiekany z karczochami

Kolejny przepis w którym wykorzystałam makaron Omnomnom. Tym razem użyłam makaronu Fuzilli  - takich zgrabnych świderków. Świetna kolorowa zapiekanka, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Seler naciowy jest chrupiący i  znakomicie uzupełnia się z karczochami i suszonymi pomidorami. Makaron pyszny zaraz po zapieczeniu, ale jeżeli nie zjemy całości - nie mniej smaczny również na zimno. Bardzo polecam!




 składniki (4 porcje)
200 g makaronu np Omnomnom Fuzilli
3 - 4 łodygi selera naciowego
100 g wędliny
250 g karczochów marynowanych w oleju
ok 10 szt. pomidorów suszonych w oliwie
pęczek natki pietruszki
gałka muszkatołowa
pieprz
120 g startego parmezanu lub innego ulubionego sera
można dodać zielone szparagi

przygotowanie
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Warzywa umyć. Seler naciowy obrać, pokroić w cienkie plasterki. pietruszkę posiekać. Wędlinę pokroić w paski. Seler wrzucić na 2 - 3 minuty do wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić. Karczochy pokroić na ćwiartki, pomidory pokroić w paski. W misce wymieszać makaron z selerem, wędliną, karczochami, pomidorami i połową pietruszki. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przełożyć do formy do zapiekania posmarowanej masłem. Zapiekankę posypać startym parmezanem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 30 minut, aż wierzch się przyrumieni a całość będzie gorąca. Posypać resztą pietruszki i podawać. Smacznego! 











Fusion  w kolorach #omnomnom

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam