niedziela, 9 marca 2014

Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Dzisiaj kolejne wspólne gotowanie. Marcowe wyzwanie przebiega pod hasłem "Desery bez pieczenia"  Pomyślałam, że jak bez pieczenia, to może również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne  przysmaki".  Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.



składniki:
300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)
75 g cukru pudru
sok z 1-2 cytryn
herbatniki lub  biszkopty  jako dodatek 


Przygotowanie:
Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.
Zdjąć rondel z ognia i wlać do niego sok z cytryny, wciąż mieszając. Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki w smaku, a także kremowy.
Odstawić do ostygnięcia na 5 min., a następnie wlać do szklanek. Przykryć folią kuchenną i schłodzić, wstawiając na co najmniej 3 godziny lub noc do lodówki.
Krem zrobi się bardziej sztywny. Wyjąć szklanki z lodówki 15 min. przed podaniem. Smacznego!
Uwagi: Mój krem wyszedł może ciut zbyt rzadki, ale sądzę,że to wina śmietany której użyłam ( miałam 30%) Mimo tego był pyszny.






tym razem w zabawie udział wzięli

16 komentarzy:

  1. Kocham wszystko, co cytrynowe ! Psinka cudowna <3

    Ps. Kiedy mogę się wprosić na porcję :P ?!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio bardzo mi smakują cytrynowe smaki:-) Chętnie spróbuję Twój deserek:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też jestem za cytryną bardzo :) chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super deser! Chętnie bym zjadła porcyjkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam kremu cytrynowego, ale pewnie jest pyszny! a psiak genialny !

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna psinka! Pewnie miała ochotę na taki pyszny krem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego deseru to jeszcze nie robiłam, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piesio <3 a deserk zajadałabym bez niczego, pyszny sam w sobie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cytrynowy deser podbiłaś moje serce ;)
    boskie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję wszystkim za komentarze, Cieszę się że Kapsel - to ten futrzasty - zrobił taką furorę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wygląda :) juz czuję ten wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewa. Nie mam zwyczaju komentować przed zrobieniem czegoś. Ale dziś zrobiłam ten krem i już z czystym sumieniem mogę powiedzieć-wyśmienita bomba smaku i kalorii. Mnie wyszedł galaretkowaty, wyraźnie kwaskowy.Krem zrobiłam ze śmietany 36%.PYSZNY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez bardzo smakował, następnym razem zrobię tak jak Ty z 36%. Ale i tak był super :)

      Usuń
  13. Musi być przepyszny taki krem cytrynowy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, moje smaki:)) Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam