piątek, 14 marca 2014

Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze

To danie to taka oszukana i uproszczona  wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody. 
Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.




składniki
500 g mielonej jagnięciny
1 duży bakłażan
3 - 4 ziemniaki
1 cebula, posiekana
2 - 4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
400g puszka pokrojonych pomidorów
200 ml bulionu lub wina czerwonego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz

na wierzch
3 jajka
250 g jogurtu naturalnego
75 g sera feta

przygotowanie
wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  
W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować 8 - 10 godzin. 
Przygotować wierzch. wymieszać jajka, jogurt i pokruszoną fetę i gałkę muszkatołową. mieszaninę rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Wolnowar ponownie przykryć i gotować nadal  na programie low (80 - 90 st C) 45 do 75 minut.  Wyjąć misę z wolnowaru, zdjąć pokrywkę i na chwilę wstawić do piekarnika pod grill żeby wierzch się ładnie zrumienił.  Smacznego!





2 komentarze:

  1. Danie wygląda pysznie!
    W dodatku jest z jagnięciną,którą bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczne, ale mussaką nazwać tego nie można :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam