sobota, 1 marca 2014

Grecka zupa cytrynowa

  • Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżu

  • składniki
  • 1,5 litra wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki drobniutkiego ryżu
  • jajko
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka plasterków cytryny do przybrania
przygotowanie
Ugotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce ubić trzepaczką jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia.  Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę  z ryżem, posypaną pietruszką. Smacznego!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam