sobota, 8 marca 2014

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a

Po prostu pyszny! Orzechy są miękkie,  marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam!



składniki
zaczyn 
140 g mąki chlebowej pszennej
170 g wody
30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)

ciasto właściwe
320 g mąki pszennej chlebowa
450 g mąki pszennej razowej
4250 g wody
20 g soli
5 g drożdży instant
230 g marchewki startej i odciśniętej
230 g orzechów włoskich310 g zaczynu

przygotowanie
zaczyn
Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej


ciasto właściwe
Startą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz orzechów i marchewki. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Kończyć na 2 prędkości mieszając przez 3 minuty.Dodać marchewkę i orzechy. Mieszać na pierwszej prędkości tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone. Przełożyć do naoliwionej miski  i pozostawić na 1,5 godziny. Po 45 minutach ciasto złożyć. Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży  - Złapać  ciasto z jednej ze stron i podnieść  mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron. 
 Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.
Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 1 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą lub wrzucić kostki lodu.
Piec w temperaturze 240 st C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec kolejne 25 - 30 minut . Smacznego!
Uwagi: Tym razem jeden z chlebów piekłam foremce a drugi tradycyjnie wyrastał w koszyczku. Pominęłam drożdże , więc moje chleby wyrastały dłużej, a wstępną fermentację też przedłużyłam z 1,5 do 2 godzin. W piecu również spędziły więcej czasu niż podaje przepis - sprawdzałam stan upieczenia spodu chleba, i dopóki nie wydawał głuchych odgłosów przy pukaniu - wracał do piekarnika.

Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba







11 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj również chlebek z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w piekarniku też właśnie siedzi chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie zawsze tak ładnie wychodzą :)

      Usuń
  4. Wspaniały chlebek upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://smaczniprzyjaciele.wordpress.com/2014/03/09/liebster-blog-award/
    Pozdrawiam
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest popisowy. Jak uzyskuje się takie piękne dziurki? Mnie takie nie wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Szczerze mówiąc w moim przypadku to ścisłe trzymanie się przepisu. A chleby i tak czasem figla płatają i np pękają gdzie chcą. Ważne, że są smaczne!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam