niedziela, 23 marca 2014

Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a

Następny z listy chlebów Hamelman'a. Chleb z pieczonym czosnkiem. Czosnek uwielbiam, więc byłam bardzo ciekawa efektów. Muszę przyznać, że trochę się rozczarowałam. Dałam trochę więcej czosnku niż w przepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina moja a nie przepisu. Mimo wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę.





składniki
zaczyn 
180 g mąki pszenna chlebowa
110 g wody
40g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)

ciasto właściwe
630 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki pszennej razowa
480 g wody
50 g oliwy z oliwek
20 g soli
5 g drożdży instant
290 g zaczynu
30 g pieczonego czosnku (użyłam 2 sporych główek)

przygotowanie
zaczyn
Przygotować na ok 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze  wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej. 

Przygotować czosnek. Ścinamy wierzch główek czosnku na grubość 1 cm, układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piecu w temperaturze 170 - 200 st.C przez ok 40 minut aż ząbki będą bardzo miękkie. Po ochłodzeniu obieramy z łupin i lekko zgniatamy przed dodaniem do ciasta.
ciasto właściwe
Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego w tym czosnek. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty,  następnie  mieszać na drugim stopniu prędkości przez 3 minuty.  Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 1 - 2  godziny. Jeżeli ciasto będzie fermentować 2 godziny, składamy po godzinie, jeżeli godzinę, składanie nie jest potrzebne. składanie ciasta najwygodniej zrobić  w misce w której ciasto leży  - złapać  ciasto z jednej ze stron i podnieść  mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron. 
 Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.
Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na ok 60 - 90 minut  ( do czasu aż chlebki wyrosną).  Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę  z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.
Piec w temperaturze 240 st.C przez 40 - 45 minut Smacznego!
Uwagi: Pominęłam drożdże, pierwsza fermentacja trwała 2.5 godziny. W koszyczkach chlebki rosły też znacznie dłużej. 

Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba





5 komentarzy:

  1. Miło zobaczyć coś co nie wyszło idealnie. To oznacza,Beatko, że jesteś CZŁOWIEKIEM. Bo przecież oglądamy codziennie Twoje wspaniałe kulinarne dzieła, mnie wychodzi potem różnie i mam wątpliwości :"kurczę, słaba jestem". A to nie oznacza,że marna ze mnie kucharka, tylko w kuchni tak bywa. I ten wpis dedykuję też mojej córce, a ona wie o co chodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa. Zapomniałam podpisać

      Usuń
    2. Ewa, nie przesadzaj z tymi dziełami, często coś nie wychodzi, albo coś gotuję a potem okazuje się ze to nie do końca mój smak. Każdemu się zdarza :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam