czwartek, 6 lutego 2014

Zupa cebulowa z wolnowaru

Wygodny przepis na zupę ze strony Betty Crocker Tak czułam, targając ten gar do domu, że będziemy przyjaciółmi. Zupę cebulową lubię bardzo. Jedyne czego w niej nie lubię, to faza powolnego duszenia i brązowienia cebuli. I właśnie tutaj gar okazał się znakomity. Po nocy spędzonej w wolnowarze, bez mojego udziału, bez mieszania i zastanawiania się czemu to tak długo trwa, cebula była miękka, brązowa i gotowa do zalania bulionem! Nic nie przywarło, nic się nie przypiekło. 



składniki (na 8 porcji)
ok 1 kg cebul, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki
1/4 szklanki roztopionego masła 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka pieprzu 
1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku 
5 łyżek mąki uniwersalnej
3/4 szklanki wytrawnego sherry 
1/4 szklanki wody 
1 litr   bulionu wołowego (4 szklanki) 
po 2 kromki bagietki na osobę(około 10 oz) 
ser Gruyere lub Chedar starty lub w plasterkach
Świeże liście tymianku, do przyprania

przygotowanie
 Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą.  Umieścić  cebulę, masło, sól, pieprz i suszony tymianek. W  misce dokładnie wymieszać mąkę, sherry i wodę.. Zalać mieszaniną cebulę. 
Przykryć gotować w ustawieniu low  9 do 10 godzin  lub do czasu, aż cebula będzie  miękka  i  w kolorze głębokiego brązu. 
Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. 
W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz  na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron.  Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać porcję zupy z  2 grzankami z serem. Posypać świeżym tymiankiem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam