sobota, 1 lutego 2014

Surówka z czerwonej kapusty

Kolejna propozycja na szybką surówkę. Można użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje.



składniki
1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 
1 mała cebula czerwona 
1 jabłko
2 - 3 duże łyżki majonezu
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony
ocet balsamiczny
sól pieprz do smaku

przygotowanie
kapustę i cebulę poszatkować bardzo cienko, najlepiej w robocie lub tzw mandoliną. Jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, dodać majonez i pozostałe składniki. Oleju lub oliwy dodać tyle aby surówka nie była za sucha . Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam