niedziela, 16 lutego 2014

Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Po raz drugi biorę udział w akcji  Wyzwanie Blogerek i Blogerów. W lutym tematem wyzwania jest pizza. Ponieważ pizza tradycyjna na moim blogu już jest, więc tym razem postanowiłam zrobić tę na grubym cieście, mało u nas popularną a równie smaczną.   

Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się  cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.

Przepis znalazłam na blogu  White Plate




składniki
ciasto
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży (lub 7g instant)
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
na wierzch
200 ml passaty pomidorowej - przecieru (lub pomidorów z puszki)
garść bazylii, oregano (lub mix jednego i drugiego)
2 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone w piórka
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki czarnych oliwek, wypestkowanych i posiekanych
3 fileciki anchovies, drobno pokrojone (opcjonalnie, ale warto)
200 g sera Caciocavallo (to włoski ser z mleka owczego. Jeśli nie możemy go dostać, można użyć mozzarellę pokrojoną w plastry)
1 łyżeczka suszonego oregano
opcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów chlebowych



 przygotowanie

Pomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić.
Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Ciastem wylepić formę o wymiarach 25x35 cm lub uformować z niego dosyć grube placki.
Ponakłuwać widelcem, ułożyć na wierzchu anchovies, następnie ser pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba.
Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.
Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!


Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo smaczne. Tak więc mimo moich zastrzeżeń szybko zostało zjedzone. W przepisie nie występowały również żadne przyprawy do pomidorów (poza oregano). Ponieważ lubię wyraźne smaki, sos doprawiłam solą pieprzem i czosnkiem.








W wyzwaniu udział wzięli i dobrze się razem bawili

ORGANIZATORKI :

ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :




10 komentarzy:

  1. Pizza z Sycylii krzyczy do mnie : 'JEDZ MNIE ! JEDZ!!!!" :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. pizzy na takim grubym cieście nie lubię, ale to może dlatego że nie jadłam jeszcze nigdy tak dobrej jak ta się prezentuje :) smakowita ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sycylijskie dodatki bardzo do mnie przemawiają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna pizza :) dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapachniało Sycylią, zapachniało wodą morską... Piękna ta pizza! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również za dobrą zabawę dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pięknie wyrośnięte ciasto! jadłabym :)
    dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. co tu dużo gadać: zjadłabym :)

    dziękuję za wspólne pizzowanie ;)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam