piątek, 14 lutego 2014

Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu

Pyszne danie z kaczych nóg marynowanych w azjatyckich przyprawach. Upieczone nogi maja pyszną i pięknie brązową skórkę. Polecam!
przepis ze strony Food.com


składniki
2 kg nogi kacze
marynata 
3 ząbki czosnku 
2 gwiazdki anyżu 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 
2 łyżeczki oleju sezamowego 
3 łyżki sosu sojowego 
3 łyżki  słodkiego sosu chili  
2 łyżki octu  ryżowego
4 łyżki  wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem)

przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone nogi włożyć do marynaty  i marynować  przez około 8 godzin , co jakiś czas przewracając.
Rozgrzać piekarnik do 160st.C
Wyjąć kaczkę z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej folią, lub na blaszce z rusztem (wygodniej)
Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz.
Podawać  kaczkę z ryżem lub  makaronem ryżowym. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam