poniedziałek, 3 lutego 2014

Kasza bulgur z curry

Bardzo dobry dodatek do mięs. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni 







składniki
szklanka grubej kaszy bulgur
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka masła
średnej wielkości cebula
łyżeczka mięty suszonej
łyżeczka curry
pół łyżeczki pul biber (papryka turecka )
czarny pieprz
sól
1,5 szklanki wrzątku

przygotowanie
Do garnka wkładamy masło i oliwę, na roztopiony tłuszcz wkładamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy minutę, dodajemy dokładnie umyty w zimnej wodzie bulgur. Mieszamy, smażymy chwilkę i zalewamy wrzątkiem. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy szczelnie pokrywką. Gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, podnosimy pokrywkę, mieszamy, przykrywamy papierowym recznikiem by wchłonął nadmiar wilgoci i zamykamy pokrywkę. Zostawiamy na 5 minut by kasza `odpoczęła`. Przed samym podaniem należy kaszę przemieszać jeszcze raz. Smacznego!
Uwagi: Kasza wyszła bardzo smaczna, ale nieco ostra. Tak więc Ci którzy ostrego nie lubią , powinni dodać mniej curry i papryki.

2 komentarze:

  1. Czy ta kasza wzięła nazwę od odgłosów z trzewi, po zjedzeniu tejże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie sprawdź i daj znać!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam