środa, 12 lutego 2014

Grzanki z jarmużem

 Pyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z tej strony




składniki (4 porcje)
kilka liści jarmużu
kromki pszennego chleba lub ciabaty
ząbki czosnku, w plasterkach 
łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polania
sok z połowy cytryny 
sól morska i świeżo zmielony pieprz
kilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) 


przygotowanie
jarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki.  Kromki chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko oliwą,  pod grill w piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Na grzanki położyć jarmuż, ser, skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Ja nie żartuję. Skąd bierzesz jarmuż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiadam, ze strachem oczywiście - Selgros, Real rzadziej, ale też bywa

      Usuń
  2. chipsy z jarmużu robiłam kiedyś, ale do grzanek bym nie wpadła żeby wykorzystać :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja o chipsach tylko czytałam :)

      Usuń
  3. Chyba juz wszystko z jarmuzu robilam,ale na kanapki nie wpadlam.Pyszny pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To chyba dobra wymiana - pomysł na temperówkę do marchewki za jarmużowe grzanki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam