niedziela, 9 lutego 2014

Domowy biały serek z maślanki

Była w domu maślanka i to dobra bo "od chłopa" , ale powodzenia jakoś nie miała. A ponieważ ostatnio serki białe produkujemy, więc i maślanka została na serek zamieniona. Jak zwykle, na wypadek wszelki, w internecie poszukałam i instrukcję znalazłam tutaj



składniki
1 litr maślanki

przygotowanie
Maślankę wlać do garnka i podgrzewać, aż osiągnie 70 stopni. Maślanka się rozwarstwi.

Nie wolno dopuścić do wrzenia. Garnek zdjąć  z palnika, przykryć i ostudzić zawartość do temperatury pokojowej.

Wystudzoną, rozwarstwioną maślankę, przelać na sitko  wyłożone  gazą lub lnianą ściereczką. Pozostawić do ocieknięcia, najlepiej na całą noc.
Z 1 litra maślanki otrzymamy ok. 200 g delikatnego, kremowego sera. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Ciekawe... Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam z kwaśnego mleka, wychodził super.. zaraz piszę do męża aby kupił maślankę:) sernik z takiego sera to rarytas:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kwaśnego jest chyba zdecydowanie bardziej kwaśny (robilam 100 lat temu) , ten jest bardzo delikatny i kremowy.

      Usuń
  3. Super, taki domowy smakuje mi bardziej od kupnego. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. swietny:) dziekuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam