piątek, 21 lutego 2014

Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait

Przepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki.  Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą.  Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.




Składniki na 12 bułeczek:
450 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
1 łyżka drobnego cukru
50 g masła
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania


przygotowanie
Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
w maszynie do chleba
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Piękności!
    Porywam jedną na śniadanie...
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa. Zrobiłam te bułeczki w niedzielne popołudnie. Pyszne. Delikatne. Poszły od ręki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę :) A w maszynie czy bez?

      Usuń
    2. Ewa. Wyrabiałam w malakserze, jak zawsze(chleby też), a dalej ręcznie,były pulchne i delikatne. Bardzo smaczne.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam