czwartek, 9 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z bazylią


Podejrzany i zapamiętany przeze mnie  przepis z jakiejś książki- nie potrafię nawet powiedzieć w jakiej




składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 średnia cebula drobno pokrojona
900 g  dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
3 szklanki wywaru drobiowego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii +parę listków do przybrania
 2/3 szkl śmietanki kremówki (opcjonalnie)
sól, pieprz

przygotowanie
Pomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek.   Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i  dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem,  zabielić śmietanką. Podawać posypaną listkami bazylii.  Smacznego!
Uwagi  Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii można pomidory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. My śmietanę dodawaliśmy prosto do  talerzy - smak zupy bez śmietany był bardzo dobry.






2 komentarze:

  1. Też dodaję bazylię do pomidorowej, fajnie wzbogaca jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bazylia + pomidory = dobre połączenie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam