sobota, 11 stycznia 2014

Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Lasagne z tego co w domu było. Nie było makaronu - zrobiłam, dodając nieco kurkumy dla koloru. Podobny przepis znalazłam tutaj ale musiałam dostosować do  stanu zapasów. Wyszło smaczne i sycące danie.




składniki (dla 4 osób)
masa szpinakowo - serowa
250 g świeżego  młodego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g serka ricotta
1 jajo
parmezan tarty
sól, pieprz

sos pomidorowy
puszka krojonych pomidorów
cebula
3  - ząbki czosnku
oliwa
oregano lub pietruszka
sól, pieprz

sos beszamelowy 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłego mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

płaty makaronu domowego (zużyłam 6 płatów , mniej więcej 2/3 porcji)  lub gotowego 

przygotowanie
masa szpinakowa
szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć.  Cebulę i czosnek drobno posiekać , zeszklić na łyżce oliwy, dodać odciśnięty szpinak i chwilę razem podusić. Przestudzony szpinak dodać do ricotty, dodać jajko, parmezan, wymieszać , doprawić solą i pieprzem

sos pomidorowy
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, oregano, sól i pieprz. Dusić ok 20 minut.

sos beszamelowy
Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą . 


Ciasto makaronowe 
Gotowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy przykryte, do czasu robinia lasagnii.
Lasagne
w naczyniu polanym oliwą  układamy: warstwa sosu pomidorowego, płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok  45 - 50 minut. Smacznego!













3 komentarze:

  1. Drobna literówka dotycząca cebuli i czosnku znacząco zmienia smak potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha - znalazłam ! sama się uśmiałam , dzięki:)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam