piątek, 3 stycznia 2014

Szynka w galarecie

Przepis znalazłam tutaj. Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokości



składniki
200 g szynki gotowanej
duży pęczek pietruszki
łyżka kaparów
parę  korniszonków
500 ml bulionu lub rosołu
żelatyna  - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach)
sól
pieprz

przygotowanie
Szynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę  i korniszony posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko i popieprzyć.Naczynie w którym robimy galaretę wyłożyć podwójną  folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać szynkę. Ostudzone  przykryć folią i wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam