czwartek, 30 stycznia 2014

Szpinakowe kluski z ricottą

Miałam szpinak, miałam domowy serek a la ricotta, wyszły bardzo smaczne kluski. Podałam z pomidorowym sosem, ale można je po prostu polać oliwą i posypać parmezanem.
Przepis ze strony BBC Good Food


składniki (4 porcje)
200 g młodego  szpinaku, opłukanego
mała garść liści pietruszki, drobno posiekane 
3 ząbki czosnku, zgniecione 
140 g serka ricotta 
85 g mąki pszennej 
2 jajka 
100 g świeżo startego parmezanu   + dodatkowo do posypania
nieco świeżo startej gałki muszkatołowej 

przygotowanie
Umieść umyty szpinak w dużej misce i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty , aż zwiędłe , następnie dokładnie odsączyć . Pozostawić do ostygnięcia , a następnie owinąć czystą ściereczką lub gazą  i trzymając  nad zlewem i wycisnąć tyle wody, ile to możliwe . Drobno posiekać .
 Szpinak , pietruszkę, czosnek, ser ricotta , mąkę , jajka, tarty parmezan i startą  gałkę muszkatołową włożyć  do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut .

W dużym garnku zagotować wodę, posolić.  Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami kluski  - około 8-10  na raz. Opadną na  dno, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.  Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem, z dodatkiem np rukkoli, lub z sosem pomidorowym . Smacznego!








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam