środa, 15 stycznia 2014

Polędwiczka wieprzowa z farszem szpinakowym i z chorizo

Szukałam przepisu wykorzystującego chorizo. Troszkę nam się ta kiełbasa rozmnożyła i trzeba było zacząć likwidować zapasy. I tak trafiłam na stronę Eating Well. Polędwiczka wyszła bardzo smaczna i efektowna. I wbrew pozorom - szybka w przygotowaniu. Polecam!



składniki
1 polędwiczka ok 600 g
250 g świeżego młodego szpinaku
100 g żółtego sera  np cheddar'a, starty na małych oczkach
ok 70 g kiełbasy chorizo lub salami
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

przygotowanie
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą  - należy go odciąć i odłożyć na bok.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę.
Szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. W misce wymieszać  lekko posiekany szpinak, ser, chorizo, 1/4 łyżeczki soli.
W małej małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z 1 - 2 łyżkami oliwy i 1/4 łyżeczki soli. Odstawić na bok.
Jeżeli odcięliśmy tzw główkę , należy ją posiekać w blenderze.
  Położyć mięso na desce i ostrym nożem rozciąć wzdłuż , ale nie do końca, tylko tak , aby można je było rozłożyć jak książkę. Przykryć folią spożywcza i rozbić tłuczkiem. 
Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie, najpierw warstwę posiekanego mięsa (o ile jest) a następnie farsz szpinakowy, zostawiając ze wszystkich stron wolny od farszu margines. polać równomiernie częścią oliwy z czosnkiem.  Aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem , krótsze boki mięsa  zawinąć do środka a całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Tak powstałą roladę obwiązać sznurkiem kuchennym. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli (jeżeli patelni można używać w piekarniku, zostawiamy mięso na niej) smarujemy resztą oliwy z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 30 - 40 minut.  Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam