niedziela, 26 stycznia 2014

Pierożki vonton w aromatycznym rosole

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki.




składniki
ciasto 
1 szklanka mąki
ok 90 ml gorącej wody
ewentualnie 1 łyżeczka oliwy
lub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)
farsz
140 g pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki)
3 ząbki czosnku, 
szalotka
łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
3 łyżki drobno posiekanej pak choi
3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru
1 żółtko (białko zostawić do smarowania pierożków)
2 łyżki rosołu, jeżeli farsz jest za suchy
bulion
1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki
4 ząbki czosnku
ok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki
1/2 chili
trawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir
2 gwiazdki anyżku
laska cynamonu
sos sojowy do doprawienia 
1 - 2 kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 części
do podania
dymka  -  zielona część
grzyby mun

przygotowanie
bulion
Grzyby mun namoczyć przez ok 15 minut, przepłukać a następnie gotować ok 10 minut Wszystkie składniki, oprócz pak choi,  wrzucić do garnka, gotować na niewielkim ogniu ok 15 minut. Przecedzić. 
ciasto
przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
farsz
pieczone mięso rozdrobnić w blenderze. Cebulę  i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem.
pierożki
Ciasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie.

Pierożki gotować w osolonej wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego pak choi, gotować ok 4 - 5  min aż kapusta trochę zmięknie. 
Do każdej miski włożyć nieco kapusty, 4 - 5 pierożków, dodać grzyby, posypać dymką i zalać rosołem. Smacznego!















4 komentarze:

  1. Uradowałaś moje skośne oczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie, ja to bardzo zupowa jestem, a jak zupy są azjatyckie to jestem w siódmym niebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mogłabym codziennie - no, prawie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam