niedziela, 12 stycznia 2014

Muffinki z marcepanem

Szybkie i bardzo smaczne marcepanowe muffinki ze strony Moje Wypieki



składniki (12 średnich muffinek)
175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
260 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g drobnego cukru (dałam ok 50g)
2 średnie jajka
200 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
płatki migdałów - do posypania

przygotowanie
Odważyć mąkę. Do większej miski ścierać marcepan, przesypując go co chwilę odważoną mąką. Dzięki temu marcepan nie utworzy grudek i nie będzie się kleił. Dodać pozostałe, suche składniki, wymieszać.  W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączenia
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.   Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Dwa miesiące zajęło mi wyczajenie masy marcepanowej ( w Aldi ) i pewnie zlecę Karolinie upieczenie tych muffinek. Mam nadzieję, że mnie nie zawiodą. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawiodły. Pyszne. Ewa

      Usuń
    2. To się cieszę, bo one w sumie mało marcepanowe wyszły, prawda?

      Usuń
  2. Dałam trochę więcej tej masy tzn 200g i nie starłam jej tylko pokroiłam, była za miękka do starcia.W efekcie te większe kawałki były wyczuwalne w muffinkach, a przez to był wyczuwalny ten marcepanowy smak. Tak, że wyszło pewnie lepiej niż tobie i to zupełnie niechcący. Tak to bywa w kuchni. Smakowały, bo znikły w jeden wieczór.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie, dla mnie marcepan chyba jednak za słodki :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam