czwartek, 16 stycznia 2014

Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois

Dawno nie było nic słodkiego, przepis wypatrzyłam tutaj. Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobioną




składniki
masa migdałowa
1 szklanka (100g) zmielonych  migdałów (lub orzechów)
1/2 szklanki (100g) cukru
szczypta soli
skórka z 1/2 pomarańczy starta
100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
2 duże jaja, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki rumu
1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów

450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone
(użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g)
Glazura
1 żółtko
mleko 1 łyżeczka

przygotowanie
W średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym jajku, razem z rumem i ekstraktem z migdałów. (Mieszanina może nie wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na lekko posypanej mąką powierzchni, wykroić z  jednego kawałka ciasta francuskiego  koło o średnicy 23cm. Pomóc sobie pokrywą garnka, talerzem, lub dnem tortownicy jako szablonem. Umieścić ciasto na blasze.

Przykryć arkuszem pergaminu lub folii z tworzywa sztucznego, a następnie wyciąć drugie koło z drugiego kawałka ciasta, położyć je na wierzchu. Przykryć i schłodzić  przez trzydzieści minut.
Wyjąć ciasto i nadzienie migdałowe z lodówki. Odłożyć na bok  jeden  płat ciasta i pergamin. Rozprowadzić nadzienie migdałowe na środku pozostałego ciasta, pozostawiając  3cm brzeg. 
Odsłonięty brzeg zmoczyć wodą, umieścić drugie koło ciasta na wierzchu i docisnąć uszczelniając bardzo dobrze krawędzie. (Na tym etapie można schować ciasto na noc do lodówki. 
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, Ukształtować  boki ciasta i używając noża  ponacinać wzorek na górze. Wymieszać żółtka z mlekiem i posmarować wierzch ciasta, nie smarować bocznej krawędzi. Nożem zrobić  5 otworów w cieście, aby umożliwić ucieczkę pary podczas pieczenia.
Piec przez 30 minut lub do momentu gdy ciasto zrobi się  jest rumiane na górze i po bokach. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia. Placek nieco osiądzie jak ostygnie, co jest normalne. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Uwagi W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się jeszcze 1 cały migdał - niespodziankę dla tego co go znalazł. Pominęłam . I masę migdałową zastąpiłam orzechową  - wyszło bardzo smacznie







4 komentarze:

  1. Zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszło całkiem smaczne a przy okazji świąteczne zapasy mielonych orzechów poszły precz :)

      Usuń
  2. Robiłam ja 6 stycznia w Święto Trzech Króli. Wyszło rewelacyjne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, wiem, to na 6 stycznia ciasto! U mnie miało troszkę opóźnienia i dlatego migdałek został zjedzony przeze mnie a nie dodany do ciasta :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam