poniedziałek, 27 stycznia 2014

Makaron z ciecierzycą, jarmużem i chorizo

Takie dania lubię - najdłużej chyba gotuje się makaron, reszta to już mig! Bardzo smaczne! Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart




składniki (na 3 porcje)
ok 350 g makaronu  (użyłam orecchiette )
120 g chorizo
1 łyżka oliwy z oliwek,+ do skropienia 
5 ząbków czosnku drobno pokrojonego 
puszka ciecierzycy - ciecierzyca odsączona,  wypłukana i osuszona
350 g jarmużu 
tarty parmezan do posypania 
Sól i pieprz 
Sok z cytryny, do skropienia

przygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy.  Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski.  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Można podlać 1 - 2 łyżkami wody z gotowania makaronu.. Dodać makaron, wymieszać.  Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podawać z parmezanem. Smacznego! 





2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie dodatków do makaronu, ale wierzę, że pyszne, chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warte zrobienia, bardzo wyszło smaczne!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam