wtorek, 28 stycznia 2014

Małe frittaty z jarmużem i kozim serem


Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony The Kitchn




składniki (na 8 mini frittat)
2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)
1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
8 dużych jaj
1/4 łyżeczki soli
zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka )

przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie  paski.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć  czosnek na średnim ogniu przez  ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut .

W  misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól i pieprz.
Formę do muffinek posmarować oliwą (8 foremek). Rozłożyć masę do foremek, posypać wierzch kozim serem, wstawić do piekarnika na ok 30 minut. 
Uwagi: Moje frittaty spędziły w piekarniku nieco więcej czasu - ok 40 minut. Po 30 wykałaczka wbita w masę nie wychodziła jeszcze sucha.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam