piątek, 24 stycznia 2014

Krewetki z czosnkiem

   Pyszne i proste do zrobienia krewetki. Przepis znalazłam tutaj. Sądzę, że można je zastąpić krewetkami gotowanymi, należy wtedy nieco skrócić czas smażenia.
.

składniki
20 ml oliwy z oliwek 
500 g dużych krewetek, nie gotowanych
sól do smaku 
6 ząbków czosnku, drobno roztartych
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 
45 ml soku z cytryny 
15 ml zalewy z kaparów
 8 g zimnego masła 
 20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry
 20 g zimnego masła 
 woda,  ile potrzeba 

przygotowanie
Krewetki rozmrozić. Rozgrzać  oliwę na   patelni z grubym dnem, na dużym ogniu, do momentu, aż zacznie dymić. Warstwę krewetek rozłożyć na patelni   i smażyć  przez 1 minutę bez mieszania. 
Doprawić krewetki  solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się  różowe, około 1 minuty. 
Dodać  czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła,  i połową pietruszki. 
Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać resztę zimnego masła. Mieszać aż  masło się roztopi, tworząc gęsty sos, od około 2 do 3 minut. 
Usunąć krewetki łyżką cedzakową i przenieść do miski.  Sos gotować jeszcze przez ok 2 minuty, jeżeli jest za gęsty dodać  łyżeczkę wody. Doprawić solą.. 
 Krewetki polać  sosem patelni, posypać resztą pietruszki. Smacznego!





2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam krewetek, a tu wyglądają super i tak kusząco :-)
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam