środa, 22 stycznia 2014

Jagnięcina z warzywnym gulaszem

Dawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem  do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić). Po raz  pierwszy bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar!
Przepis znalazłam na stronie Eating Well



składniki
ok 1200 g  chudej jagnięciny bez kości(np łopatka, udziec jagnięcy)  pokrojone na kawałki 
1 1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz do smaku 
oliwa z oliwek do smażenia
2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki 
4  - 6 ząbków czosnku, pokrojony w plasterki
 łyżka suszonego oregano 
2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę )
4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr
250 g  zielonej fasolki, (nie dodałam)
1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr
1 średnia cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr
6 liści laurowych
1/2 szklanki bulionu  
3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania

przygotowanie
 Umytą, pokrojoną i osuszoną jagnięcinę posypać  solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę.  Obsmażać partiami jagnięcinę ze wszystkich stron od 2 do 4 minut, w razie konieczności dodając więcej oliwy. Odłożyć na bok. 
Dodaj  na patelnię oliwy  i zmniejszyć ogień do średniego. Dodać cebulę i smażyć , mieszając , aż zmięknie, 3 do 5 minut. Dodaj czosnek i oregano, smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. 
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją 
Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high) na 4 - 5 godzin , lub program 1 (low) na ok 10 godzin.
 Przed podaniem wyrzucić laurowe liście. Podawać  gorące, posypane pietruszką z dodatkiem np kaszy bulgur. Smacznego!
Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy mięso już miękkie :).








6 komentarzy:

  1. cudne danie,
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne! lubię warzywa w mięsnym gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też -a wolnowar sprawia ,że wszystko niesamowicie aromatyczne!

      Usuń
  3. Zapraszam na przepis miesiąca. W tym miesiącu temat to dietetycznie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam