niedziela, 19 stycznia 2014

Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon

I kolejny dobry przepis na wolnowar. O 5 rano pachniało pięknie w całym domu :) Poza smażeniem mięsa i cebulek nic nas już potem nie obchodzi - po prostu rano danie jest gotowe.

Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam!



składniki
1200g chudej wołowiny
100 g wędzonego boczku lub bekonu
10 szalotek
10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnych
garstka suszonych grzybów
1 marchewka
ok 3 łyżek mąki
1 łyżka pasty pomidorowej
3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
Garść posiekanej natki pietruszki
ok 1/2 butelki czerwonego wina
bulion wołowy do uzupełnienia
sól, pieprz

przygotowanie
wołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości. Mięso pokroić w duże kawałki, obsypać mąką. Na patelni obsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Przełożyć do innego naczynia, nadmiar tłuszczu z patelni odlać. Na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Przełożyć do innego naczynia. Dodać oliwy na patelnię i krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam