czwartek, 23 stycznia 2014

Frittata ze szpinakiem, chorizo i soczewicą

To miała być frittata z cieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i  ciepła i zimna.




składniki
paczka młodego szpinaku
puszka soczewicy - osączona
 cebula pokrojona w kostkę
3 - 4 ząbki czosnku, posiekane
oliwa z oliwek 
1/2  czerwonej papryki
100 g  chorizo pokrojone w kostkę
łyżeczka papryki najlepiej  wędzonej 
jaja,
sól, pieprz

przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i chorizo. Chwilę podsmażać. Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę, zalać masą jajeczną , wymieszać delikatnie ale dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok 20 minut , aż masa się zetnie (sprawdzać patyczkiem). Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam