niedziela, 5 stycznia 2014

Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym

Super szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"






składniki (3 porcje)
250 - 300 g makarony
150 g młodego szpinaku
1 duża szalotka
3 ząbki czosnku
120 g śmietany
200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka kaparów do posypania
mały pęczek koperku

przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowo - łososiowym, posypać koperkiem i kaparami. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam