czwartek, 5 grudnia 2013

Zupa z zielonej soczewicy

Świetna zupa, sycąca, rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowe chłody.  Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni



składniki:
szklanka zielonej soczewicy
cebula
ok 200 g ziemniaków
1 zielona papryka
ok 90 g dowolnego makaronu - duża garść 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki koncentratu paprykowego
1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony 
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka suszonej mięty
sól
olej do smażenia
1,5 l wody lub bulionu

przygotowanie
Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy,  dobrze wymieszać, smażyć mieszając do momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć.  Dołożyć  kumin, imbir, miętę i pieprz i smażyć przez krótką chwilę  - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion,  dodać soczewicę  i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta.
Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby. 








2 komentarze:

  1. Jadłem taką w Kotlinie Kłodzkiej, ale zakwaszoną sokiem z cytryny i bez klusek, bo mi (uwaga: trudne słowo!) nie konweniują z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwaga - w tureckim kraju konweniują! A od siebie dodam ze bardzo konweniują :) Bo zupa wyszła super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam