piątek, 27 grudnia 2013

Ziemniaki pieczone dwa razy

Baardzo dobre ziemniaki! Wygodny obiad jak brakuje pomysłu! Przepis wypatrzyłam na stronie I am a food blog, dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych.



składniki (dla 3 osób)
6 ziemniaków podobnej wielkości
80 g boczku pokrojonego
50 g żółtego sera (np chedar) startego 
2 duże łyżki śmietany 
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
oliwa

przygotowanie
Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą , obtoczyć w niej ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min. Po tym czasie ziemniaki powinny być upieczone. Wyjąć, poczekać aż ostygną. Boczek podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. Już usmażony przełożyć na deskę i jeżeli trzeba, posiekać drobniej. Lekko przestudzone ziemniaki przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć, zostawiając ok 0,5  cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ przełożyć do miski, dodać 2 łyżki śmietany, posiekany szczypiorek, podsmażony boczek, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem napełniać wydrążone ziemniaki. Wierzch każdego posypać serem. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st.C przez ok 30 minut aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Muszą być bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłem i zjadłem. Dobre, podobne do zapiekanki ziemniaczanej. Czasy pieczenia zależą od wielkości ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie, muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam