poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zielony groszek z masłem

Prosty przepis na groszek, znaleziony tutaj. Robi się błyskawicznie, dobry dodatek do mięs.




składniki
2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
1/4 łyżeczki cukru
wersja z miętą 
1/4 szklanki listków świeżej mięty


przygotowanie
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i 1/4 łyżeczkę soli. Dusić na małym ogniu do czasu aż cebula zmięknie, 4 - 5 minut. Dodać 1/3 szklanki wody, groszek i 1/4 łyżeczki cukru, dusić pod przykryciem 3 do 5 minut. Wymieszać z 1 łyżką masła, doprawić solą i pieprzem. 

wersja z miętą 
Zrobić groszek wg przepisu podanego wyżej, do, jeszcze gorącego,  dodać ¼ szklanki drobno posiekanych, świeżych liści mięty. Wymieszać  i podawać . Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam