wtorek, 31 grudnia 2013

Turecka pizza czyli Lahmacun

Bardzo smaczne placki , popularne w Turcji. Łączą w sobie to co lubię czyli pizze z jagnięciną. przepis znaleziony tutaj. Nigdy nie jadłam Lahmacun w miejscu jej powstania czyli w Turcji. Pierwszy i ostatni raz zetknęłam się z takim plackiem w tawernie prowadzonej przez turecką rodzinę gdzieś w głębi wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię powiedzieć na ile ten przepis to jest to co być powinno - ale jest bardzo dobre !


składniki
ciasto (6 placków)
1 łyżka suszonych drożdży aktywnych
350 ml letniej wody
1 łyżka cukru (dałam mniej)
2 łyżki oliwy z oliwek
500g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
Polenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypania

farsz
¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki nasion kolendry
600 g mielonej jagnięciny 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej
1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 
1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)
½ cebuli, bardzo drobno posiekana
1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany
1 papryczka chili
4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekany
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do podania
cytryna pokrojona w ósemki
dodatkowe posiekane liście pietruszki

przygotowanie
ciasto
W misce wymieszać wodę, drożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut  aby uaktywnić drożdże. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami. Na tym etapie ciasto będzie stosunkowo lepkie .

Na posypanym mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt lepkie , dodać łyżkę lub dwie mąki  ) Ugniatać przez 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w naoliwionej misce , przykryć wilgotną ściereczką lub naoliwiona folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego. 
farsz
Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce  umieścić  kmin i kolendrę, dodać  mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor,  czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .

Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.

Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać   tzatziki tzatziki(  w Turcji zwane cacik )  Smacznego!
Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę 












2 komentarze:

  1. Witam serdecznie!
    podobnie jak Pani od niedawna prowadzę blog kulinarny dlatego zdecydowałam się nominować Panią do Liebster Blog Award. Szczegóły u mnie http://kardamo.blogspot.com/
    Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , miło mi już zaglądam !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam